Vaiņodes vidusskola
„Piena upes saldējuma krastos un „reāla desa, 99,9% gaļas””
21.04.2016 12:54
Pirmdien, 18. aprīlī, visas mācību dienas garumā 11. klases skolēniem atkal „citādas mācību stundas” – šoreiz ekonomikā un veselības mācībā.
Sieksātē – „Piena muižā” - bija iespēja „atgriezties laikā” un klausīties runājošās govs stāstu par piena rašanos govs ķermenī, iepazīties ar piena rūpniecības vēsturi. Daži izmantoja iespēju slaukt „govi”, „mašinēt” pienu un sakult sviestu. Pašu gatavotais sviests ar kaņepēm un zaļumiem labi garšoja, sviestmaizes ēda pat tie, kuri ikdienā sviestu neēd.
A/S "Druvas pārtika" saldējuma ražotnē noskaidroja saldējuma ražošanas procesu – šeit saldējuma ražošanā tiek izmantots tikai svaigs piens, tāpēc tas ir ļoti iecienīts un pieprasīts. Skolēni nogaršoja „Rimi” pasūtījuma saldējumu.
Zaņas zemnieku saimniecībā „Rubuļi” uzzināja par gaļas pārstrādes uzņēmuma darbu. Šajā uzņēmumā apstrādā 1000 ha zemes, audzē cūkas, un iecere - ražot „no tīras gaļas tādu desu un kūpinājumus, lai garšotu pašiem un arī citiem”, ir īstenojusies. Cūku kūtis ir tik mūsdienīgas un modernas – ieejot priekštelpā, bija jānovelk apavi (šoks – kūtī jāiet zeķēs!), cūkas bija redzamas tikai caur stiklu – tiek ievērotas visaugstākās drošības noteikumi. „Rubuļu” produkcija ir gan kūpinājumi, karbonāde, speķis, pusžāvētas un vārītas desas, arī konservēta un sautēta cūkgaļa, gan svaiga gaļa. Saimniece Benita viesus pacienāja ar tēju un maizītēm ar desu un kūpinātu gaļu.
Pēc ekskursijas, kuru organizēja skolotāja Iveta Mame, skolēni ekonomikas stundās pārrunās un prezentēs ne tikai redzētās uzņēmējdarbības problēmas, un veselības mācībā kopā ar skolotāju Āriju Čerņavsku izvērtēs uzņēmumu darbības ietekmi uz apkārtējo vidi.
Skolēniem šī ekskursija pierādīja, ka tepat, Latvijā, ir iespējas strādāt, pelnīt un dzīvot labi, priekšnoteikums ir smags darbs.